7 vinkkiä aloittelevalle autiotuparetkeilijälle

28.02.2024 | Terhi Ilosaari

Pakkaa mukaan nämä seitsemän vinkkiä ensimmäiselle talviselle autiotuparetkellesi!

Talviretkeilykärpäsen purema aiheuttaa sietämätöntä levottomuutta sekä halua suksia oikopäätä erämaahan. Talviretkeilyssä riskit ovat kesää suuremmat ja siksi on viisasta säilyttää maltti pipossa ja kerätä oppeja hallituin askelin.

Onnistuneiden päiväretkien jälkeen ensimmäinen talviyö on turvallista kokea omalla pihalla tai lähimetsässä. Pian kaipaa kotinurkkia kauemmas. Silloin yön tai parin retki autiotuvalle on hyvä seuraava askel talvisten taitojen kartuttamiseen.

Kotiin palattua on hyvä purkaa rinkka tai ahkio ajatuksella läpi. Mikä oli turhaa ja mitä reissusta unohtui? Näin toimien oma pakkauslista jalostuu retki retkeltä.

[01] Talvikeitintreenejä.
Osaatko käyttää bensakeitintä? Kuinka kylmässä toimii talvikaasu? Autiotuparetkellä voi lähikinoksessa opetella oman talvikeittimen käyttöä. Tuvan tulisija toimii ruuanlaiton apuna, jos oma keitin heittäytyy hankalaksi. Lumen sulatus juoma- ja ruokavedeksi on talviretkien hidasta peruspuuhaa. Sulatusta kannattaa kokeilla niin tuvan tulisijalla kuin omalla keittimelläkin.

[02] Palovaroitin, hyvä henkivakuutus
Monen tuvan perusvarustukseen kuuluvan palovaroittimen toimivuuteen ei ole syytä luottaa. Mukana kulkeva matkapalovaroitin pattereineen on halpa henkivakuutus.

[03] Vesitiivis sytykepussi
Talviseen tupaan saapuessa on tulenteko yksi ensimmäisistä askareista. Luksusta retkeen luo reilusti tulitikkuja sekä riittämiin sytykkeitä sisältävä vesitiivis pussukka.  Illan hämärryttyä on aikaa opetella kiehisten vuolemista. Tuotokset ilahduttavat seuraavaa vierailijaa.[]

[04] Ethän ruoki jyrsijää
Pienet hännäkkäät löytävät tiensä rinkan uumeniin, joten kaikki eväät on pakattava tiiviisti pusseihin. Lähtiessä tuvan astiat jätetään kumolleen, jotta jyrsijät eivät putoa pohjalle. Mitään ruoka-aineita ei jätetä tulevilla tuvankäyttäjille, sillä suurella todennäköisyydellä hyvästä aikeesta aiheutuu vain sotkua.

[05] Muhkea makuupussi
Jos oman makuupussin lämpöarvo ei riitä talviretkelle, saa talvilämpimän tuplamakuupussin sujauttamalla lainapussin oman päälle. Tupaan saavuttua makuupussi vapautetaan tiiviistä kuljetussäkistä oikenemaan ja näin eristävät ilmakerrokset pörhistyvät yötä varten.

[06] Rinkat ulos, sukset suojaan
Verkkainen vierailijavirta on autiotupien talvista ylellisyyttä ja tuvan saattaa saada kokonaan oman seurueen käyttöön. Mikäli paikalla on muita retkeilijöitä, on rinkat tapana säilyttää tuvan ulkopuolella suksien, sauvojen ja lumikenkien seurana. Pohdi mikä tuvan seinustoista on parhaiten säältä suojassa.

[07] Suunnitelma B
Autiotuvissa on tapana antaa tilaa viimeksi saapuneille. Erityisesti talvella sää saattaa yllättää ja matka katketa ennen tupaa. Niinkin on käynyt – onneksi äärimmäisen harvoin – että tupa on palanut. Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa on tarvittu varamajoitetta. Pakkaathan siis aina mukaan teltan, riippumaton tai louteen.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?