5 liikuntavinkkiä poikkeusoloihin

01.06.2020 | Pauliina Toivanen

Liikkuminen ei lopu, vaikka liikkumista rajoitettaisiinkin. Erityisolosuhteissa harjoittelu vaatii vain hieman luovuutta ja mielikuvitusta.

01 Virtuaalitreenit. Oletko aina halunnut aloittaa jonkun tanssilajin, esimerkiksi breakdancen, twerkkauksen tai salsan, mutta et ole päässyt tunneille asti? Nyt virtuaalisia tanssikouluja löytyy joka lähtöön ja myös monet muut liikunta-alan yrittäjät tarjoavat erilaisia lihaskunto- ja kehonhuoltotunteja. Etätunnit ovat usein hieman huokeampia kuin normaalisti, ja monilla palveluntarjoajilla on myös ilmaisia kokeilutunteja tai -kuukausia. Tarvitset vain hieman tilaa liikkumiseen ja näytön, josta seurata tuntia. Ja mikä parasta, virtuaalitreeneissä voit palata haastaviin koreografioihin uudestaan ja pitää juomapaussin juuri silloin kuin sinulle parhaiten sopii.

Virtuaalitanssikouluun voi osallistua myös metsässä.

02 Kehonpainoharjoittelu eläinliikkeillä. Kehonpainoharjoittelussa oma keho on kuntosalisi. Raajat toimivat vipuvarsina, nivelet saranoina ja tukipisteinä ja oma elopaino sekä painovoima vastuksina. Liikkeet kehittävät monipuolisesti koko kehoa aina syviä vatsalihaksia myöten ja sopivat koko perheelle. Pompi jänishypyillä olohuoneesta keittiöön ja tule takaisin karhukävelyllä. Liiku käytävää pitkin mittarimatona kävelemällä kädet ensin niin kauas jaloista vaakatasoon kuin pääset ja astelemalla jalat sitten perässä. Entä osaisitko liikehtiä eteenpäin kuin lisko? Kehonpainoliikkeitä on mukava tehdä myös avojaloin nurmikolla.

03 Poluilta poikkeaminen. Ulkona liikkuminen on ollut Suomessa toistaiseksi poikkeusoloissakin sallittua, kunhan muistaa pitää turvavälit muihin ulkoilijoihin ja välttää ruuhkaisia taukopaikkoja. Nyt, kun tutut ulkoilureitit ovat tukkoisia, on oiva hetki poiketa tutulta lenkkipolulta ja kokeilla esimerkiksi polkujuoksua, maastopyöräilyä tai juurakkohyppelyä. Monilta ulkoilureiteiltä lähtee myös hieman pienempiä polkuja, joille voi lähteä tutkimaan omaa lähiluontoaan uudesta vinkkelistä. Kun putkahdat ulos toisesta päästä metsäaluetta, suunnistustaidot pääsevät testiin. Kuinka hyvin tunnet lähimaastosi maastopolkujen ulkopuolelta? Miltäköhän tallaamattomat reitit tuntuisivat avojaloin?

04 Mielikuvaharjoittelu. Jos et pääse harjoittelemaan täydellä teholla oman lajisi pariin, sulje silmäsi. Voit suorittaa liikkeitä ja liikesarjoja valitsemissasi tilanteissa myös ideomotorisesti, ajatusten ja pienten, laajempaa liikettä muistuttavien mikroliikkeiden avulla. Rentoudu, keskity tekniikkaan ja onnistumiseen ja pyri poistamaan tai lieventämään kuvitteellisessa tilanteessa häiritseviä tekijöitä, kuten jännitystä tai levottomuutta. Voit katsella ennen mielikuvaharjoittelua myös videota tavoitesuorituksestasi. Mielikuvaharjoittelu on mahtava apukeino muinakin kuin poikkeusaikoina, sillä sen on todettu aktivoivan samoja hermoverkkoja ja -ratoja kuin fyysinenkin harjoittelu. Mielikuvaharjoittelulla voi poistaa suoritukseen liittyviä pelkoja, vahvistaa itseluottamusta, parantaa tekniikkaa ja keskittymiskykyä sekä oppia uusia taitoja. Ideomotorisen harjoittelun avulla onnistunut suoritus on lopulta tositilanteessakin helpompi.

Hortoilu tarkoittaa villiyrttien keräilyä.

05 Hortoilu. Hortoilu eli villiyrttien keräily pitää ulkoilijan pois ryysiksistä, sillä kasvien puhtauden varmistamiseksi niitä kannattaa muissakin olosuhteissa kerätä muutaman metrin turvavälin päässä polusta. Yrttien, marjojen ja sienien kerääminen syväkyykyssä ja kasvien kurottelu epätasaisessa maastossa on hyvää toiminnallista liikuntaa, joka lisää erityisesti nilkkojen, polvien ja lantion liikkuvuutta ja vahvistaa niitä. Lisäksi vihreän luontomaiseman katselu laskee verenpainetta ja stressiä. Lähes kaikki villiyrtit sisältävät runsaasti terveydelle edullisia ainesosia, kuten lehtivihreää ja erityisesti virkistävää ja immunniteettia vahvistavaa C-vitamiinia.


Luitko jo nämä jutut?