10 vinkkiä pimeän ajan ulkoiluun

29.11.2023 | Satu-Maria Ruotsalainen, Virpi Jussila

Yhteinen ulkoilu on oiva keino lievittää kaamosväsymystä. Perheen yhteinen aika on arvokasta, ja ulkoilu tarjoaa siihen yhden mahdollisuuden. Lyhytkin vierailu luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja palauttaa stressistä sekä virkistää mieltä.

01 Hämärä voi jännittää jopa pelottaa. Liikkumalla yhdessä, oma lähiympäristö tulee tutummaksi myös hämärän aikaan. 

02 Aina ei innosta lähteä ulos pimeään, etenkään yksin. Yhdessä ulkoilu piristää mieltä ja voi tuntua myös turvallisemmalta. Aina ei myöskään tarvitse lähteä kauas. Tutut polut ovat hyvä vaihtoehto!

03 Lapset voivat olla perheissä hyviä ulkoiluun innostajia myös pimeän aikaan. Pimeällä lähiympäristö on taskulampun valossa tutkittavaa täynnä.  Seikkailu on valmis.

04 Nuoren kanssa ulkoilu antaa mahdollisuuden hyvän keskusteluyhteyden luonnille.  Nuorta voi houkutella mukaan ulkoilemaan tai kuntoilemaan vaikka kuntoportaille.

05 Koira on aina hyvä syy ulkoilla ja mukaan voi houkutella lähipiiristä ystäväperhettä, isovanhempia tai vaikkapa naapureita. Pidempikin lenkki taittuu hetkessä, kun on juttukavereita seurassa.

06 Osa ulkoilupaikoista kuten kuntopoluista, kuntorappusista, puistoista, kentistä ja ulkokuntosaleista ovat valaistuja niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

07 Sauvat tehostavat liikkumista hyvin ja tukevat hämärässä liikkumisen tasapainoa niin aikuisella kuin lapsellakin.

08 Valot ja varjot, tuoksut ja äänet sekä tähtitaivas ja täysikuu ovat kaikki kokemisen arvoisia.

09 Monet tutut perinteiset pihaleikit taipuvat myös pimeän aikaan, ja uusille leikeille, joissa lamput ovat keskiössä, syksy on juuri oikea aika. Hämärä tuo mukanaan aina pienen jännityksen, joten on tärkeää huomioida, ettei ketään pelota ja helpottaa leikkiä tarpeen vaatiessa.

10 Antakaa lapsille mahdollisuus toteuttaa aikuisille pihaseikkailu vaikkapa naapuruston kesken ja pakatkaa mukaan iltapala sekä lämmintä juomaa termospulloon. Heittäytykää yhdessä hämärän vietäväksi!

Lue lisää vinkkejä hämärän ajan ulkoiluun!

Liikkuva perhe on osa valtakunnallisia Liikkuvat-kokonaisuutta, jotka tukevat hallitusohjelman tavoitteita liikunnallisen kokonaisaktiivisuuden lisäämiseksi kaikissa ikä- ja väestöryhmissä. Liikkuva perhe -ohjelmaa koordinoi Suomen Latu.
liikkuvaperhe.fi 


Luitko jo nämä jutut?