10 retkitärppiä Kolin lähistölle

30.11.2022 | Terhi Ilosaari

Kolin kansallispuiston kuvattu ja kehuttu kuningas Ukko-Koli ja sen laelta avautuva kansallismaisema Pieliselle sykähdyttävät kerta toisensa jälkeen. Ihailtuaan Kolin huiput ja patikoituaan lähistön polut suuntaa utelias retkeilijä nenänsä kohti lähistön vähemmän koluttuja kohteita.

01 Pirunkirkko

Seudulla vaikuttaneen mahtinoidan, Ukko Kinolaisen väitetään majailleen tässä yli 30 metriä pitkässä rakoluolassa. Kolin kylältä luolalle kuljetaan kaunista Rantatietä pitkin. Matka parkkipaikalta luolalle on lyhyt, mutta jyrkkä. Portaat johdattavat seikkailijan kapealle suuaukolle. Kyykkysukelluksen jälkeen mahtuu luolassa kulkemaan pystypäin tarunhohtoiselle luolanperälle asti. Uskaliain voi kiivetä viimeisten kivien päälle ja kurkistaa pirun kirkkosaleihin. Tarinoissa itse piru on tosin saattanut pysäyttää kulkijan katseen. Eero Järnefelt on taiteillut luolan seinälle runon, jonka löytääkseen on syytä pakata otsalamppu mukaan.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

02 Kolvananuuro

Kolvananuuron rotkolaakso testaa patikoitsijan ketteryyden lukuisilla kivikoillaan. Lohkareikossa kulkemiseen on viisasta valita kuiva sää ja pitävät kengät. Arviolta kaksi miljardia vuotta sitten nykyisten Kolin huippujen lähistöllä vuori poimuttui ja kallioperään virittyi jännite, joka laukesi avaten vaikuttavan rotkon. Nykyisin rotkon pohjalla kuulee puron äänet. Kulkija voi kuvitella millainen pauhu on kuulunut mannerjäätikön sulamisvesien syöksyessä rotkon läpi. Jyrkät rinteet tiristävät kiirehtivälle hikikarpalon ohimolle. Laakson pohjan vehreys ja ajan hylkäävä tunnelma saavat kulkijan unohtamaan koettelemukset.

Noin kuuden kilometrin mittaisen päiväpatikan aikana pääsee kokemaan niin rotkonpohjan tunnelmaa kuin ylhäällä kulkevan polun jylhiä maisemiakin. Lähistöllä kulkee yli 60 kilometrin mittainen vaellusreitti Kolinpolku.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

03 Räsävaaran näkötorni

Kohti Kolia kiiruhtaessa jää Räsävaaran näköalatornille houkutteleva kyltti helposti huomaamatta. Vaikka Ukko-Kolilta avautuvien maisemien kanssa ei kannata lähivaarojen kilpailla, on Räsävaaralla oma valttikorttinsa: maisemat avautuvat esteettöminä kaikkiin ilmansuuntiin. Pysäköintipaikan tuntumassa on laavu ja laavulta matkaa tornille vain noin 300 metriä. Matka on lyhyt, mutta polku kapea ja nousu osin jyrkkää. Räsävaaran näkötornille johdattavan polun varrella on kyltti, joka kertoo Eero Järnefeltin maalanneen Metsämaisema-teoksensa tämän vaaran laella.

Näkötornista koilliseen, luonnonsuojelualueen kulmalla, on jylhä jyrkännerivistö, joka saa talvisin kilvekseen retkenarvoisen jääputousgallerian.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

04 Porttilouhi

Porttilouhen kiviportin läpi kulkiessa katoavat niin pahat henget kuin sairaudetkin – tai ainakin kokee ikimuistoisen luontoelämyksen. Matkaa Kolilta kertyy viitisenkymmentä kilometriä, mutta sammaleisen satumaailman uumeniinsa kätkevä rotko on matkanteon arvoinen. Vaikka vanha UKK-reitti puikkelehtii nykyisin pääosin kunnostamattomana voi sitä kulkien kurkistella rotkoon yläilmoista käsin. Rotkon pohjalla soliseva Porttipuro houkuttelee tutustumaan rotkoon pohjaa myöten. Varsinaista polkua ei rotkonpohja tarjoa, mutta ainutlaatuisen tunnelman kyllä. Lähistön kallionkielekkeen nuotiopaikalle on hyvä pysähtyä sulattelemaan niin eväitä kuin kokemuksiakin ennen paluupatikkaa.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

05 Pielisen hiekkarantaiset suikalesaaret

Aikansa Kolin kansallismaisemaa ihailtuaan kiinnittää moni huomion Kolin edustalla Pielistä koristavaan kapeaan saarijonoon. Jos Pielisen pohjasta irrottaisi korkin, huomaisi saarten muodostavan yli 20 kilometrin mittaisen ja Kolin huippujen suuntaisen harjun.

Harjun osaset: Laitosaari, Purjesaaret, Iso- ja Pieni-Korppi sekä Hiekkasaaret ovat Kolin kansallispuistoa. Suurimmalla osalla jonon saarista on herkulliset hiekkarannat sekä tulentekopaikat ja siksi päiväretkeilijä kokeekin runsaudenpulaa taukopaikkaa valitessaan. Leiriytyminen on sallittu saarista ainoastaan isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

06 Korkeavaara

Presidentti Urho Kekkonen vaelsi UKK-reitin vuonna 1957. Vuosien varrella reitti on piiloutunut monin paikoin maastoon, mutta Nunnalahden Korkeavaaran kohdalla polku on vastikään ennallistettu. Kolin pikkusisareksi kutsuttu Korkeavaara ei yllä isompaa sisarustaan kuin korkeintaan vyötäisille, mutta maisema Pieliselle on kapuamisen arvoinen. Ukko-Kolin kohdatessa kesäruuhkan, saa sen pikkusiskon laavulla evästellä rauhassa. UKK-reittiä sekä lähistön uudempaa polkua kulkien saa kasaan mukavan kuuden kilometrin mittaisen päiväpatikan, jonka päätteeksi voi pulahtaa Pieliseen Nunnalahden uimarannalta.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

07 Kuohusuot ja erämaakirkko

Alla pehmeästi kumpuileva kostea mättäikkö, ympärillä suon lukuisat tuoksut. Kuohusoiden suojelualueella kiertävä viiden kilometrin mittainen Kuohunkierto on merkitty maastoon sinisin täplin, mutta pitkospuita reitillä ei ole. Seesteisellä suolla, hiljaisella kolkalla saa kulkija rauhoittua niin luonnon ihmeiden kuin erämaakirkon alttarinkin äärellä. Suolla omia seurojaan pitävät lukuisat linnut.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

08 Kolin Rantatie

Virallinen reitti Ukko-Kolille saapuu lännestä 6-tien suunnalta. Kolille reissatessa kannattaa matkaan suunnitella Pielisen rantaa kurvaileva maisemamutka. Kolin Rantatienä tunnettu tie numero 5046 on usein kuoppainen ja hidaskulkuinen, mutta maisemiltaan jokaisen lisähetken arvoinen.

Tien alkuun Kolilta lähdettäessä löytää parhaiten hakeutumalla ensin Pielisen rannalle Kolin satamaan. Tie kiemurtelee pääosin kansallispuiston sisällä seuraillen pitkälti vaellusreittiä Herajärven kierros. Tieltä voikin suunnitella lähtevänsä joko koko kierrokselle tai lyhemmälle päiväpatikalle tai jollekin tien varrelle osuvista nähtävyyksistä: Tarhapuro, Havukanaho, Ylä-Murhi tai Rykiniemi.

09 Paalasmaa

Pielisen Paalasmaa koostuu kolmesta suuresta saaresta, joista ensimmäiselle matkataan tunnelmallisesti lossin kyydissä. Loput [Silta myös ensimmäiseltä saarelta] saaret yhdistyvät toisiinsa silloilla. Paalasmaan vaaroista peräti kolme komeilee yli 200 metriä merenpinnan yläpuolella ja niistä korkeimmalle on pystytetty näkötorni. Tornin läheltä löytyy myös tulipaikka sekä pieni kylätalolle johtava luontopolku. Heikki Turusen kirjaan perustuvaa Joensuun Elli -elokuvaa on kuvattu Paalasmaalla. Suomen ennätyksiä keräilevälle retkikohde soveltuu erinomaisesti, sillä Paalasmaa on Suomen korkein sisävesien saari.

Paalasmaata lähestyttäessä on syytä pysähtyä Karhusaaren kohdalla. Se on silokallioineen kuin pieni matka Itämeren saaristoon. Vaaramaisemat ja järvisen Suomen tunnelmat katoavat hetkeksi ja vettä voi erehtyä luulemaan jopa suolaiseksi.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet

10 Pirunkirnu

Kymmenisen kilometriä Juuasta lounaaseen on Tahkovaaran luonnonsuojelualue. Ukko-Kolin huipun kurotellessa 347 metriä merenpinnan yläpuolelle häviää korkeudessa Tahkovaara vain hieman yli 30 metriä Ukolle. Vaaran kainaloon on itse piru käynyt kaivamassa kirnunsa. Kirnun pohjalla kasvavat kuuset asettuvat polkua pitkin patikoivan alapuolelle. Rotkoon laskeutuessa jylhän vaaramaiseman tunnelma vaihtuu sammalikon hiljentämäksi kosteudeksi. Mystiset voimat taitavat edelleen vaikuttaa kirnun pohjalla.
Lisätiedot ja ajo-ohjeet


Luitko jo nämä jutut?