Välinekatsaus 20/21

20.11.2020 | Tapani Leppänen

Poimimme hyllystä hiihtokauden mielenkiintoisimmat uutuudet.

Ajat ovat vaikeita. Suksikaupallakin on haasteensa, vaikka ne eivät välttämättä liity koronatilanteeseen. Maastohiihdon ”uusi normaali” on huono talvi, josta vaikeudet pääasiassa johtuvat tälläkin kertaa. Jos lunta vain saadaan, hiihto kuulunee muiden ulkoilulajien tavoin epidemia-ajan voittajiin.

Alkavan kauden mielenkiintoisimmat uutuudet löytyvät voidehyllystä. Kaikki valmistajat ovat tuoneet markkinoille kokonaan uuden fluorittoman voidesarjan. Taustalla on kilpahiihdon fluorikielto, alati kiristyvät viranomaismääräykset ja lopulta myös kuluttajien tietoisuus, joka kasvaa erityisesti Norjan ja Ruotsin kaltaisissa hiihtomaissa. Vaikka lajiliiton kielto lykkääntyi vuodella, ympäristöajattelu tekee tuloaan myös hiihtoon.

Norjalainen Swix on luopunut fluorista kokonaan. Muut valmistajat ovat tuoneet markkinoille rinnakkaisen sarjan, jonka suorituskykyä verrataan selvyyden vuoksi matalafluorisiin LF- ja korkeafluorisiin HF-voiteisiin. Niiden alapuolella ovat fluorittomat perusvahat kuten aina ennenkin. Vanhoja HF- ja LF-kategorioita vastaavat tuotenimet ovat Swixin uudessa Pro-sarjassa TS ja HS, Startin RG-sarjassa Ultra ja Race, Vauhdin Pure-sarjassa Pro/Race ja One/Up sekä Rexin N-Kinetic-sarjassa RG ja G.

Sauvaosastolta on syytä noteerata Exelin uusi tuleminen muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen. Suomalaismerkillä on kunniakas historia, josta on kaivettu Black Feather 2.0 -kilpasauvan mallinimi. Omistuspohjaansa vahvistanut Exel valmistelee kokoonpanon ja komponenttien valmistuksen palauttamista Suomeen. Maailmalla kauden puhutuin uutuus lienee Swixin täysin uudistunut Triac 4.0 Aero -kilpasauva, jonka tuulitunnelissa hiottu muoto lähentelee korkeamman tason tiedettä.

Suksipuolella uudistukset ovat enimmäkseen kosmeettisia. Poikkeuksen tekee Madshus, jonka uudessa Redline 3.0 -kilpasuksessa koko rakenne on mietitty uudestaan. Silmäänpistävin muutos on suksen pohjassa, jossa olasta ei ole enää koko suksen mitalla. Kostean kelin perinteisen suksessa se kulkee vain kantapäästä taaksepäin. Ajatuksena on, että pehmeässä lumessa suksi ohjautuu joka tapauksessa. Ilman olasta voidepesä saadaan maksimaaliseen käyttöön ja pidon tekeminen on helpompaa. Luistelusuksessa tilanne on päinvastainen. Lyhyt olas on pakkaskelin suksessa, jossa kosteutta ei tarvitse hallita.

Perinteisen hiihtäjille myydään karvapohjia. Niitä on tarjolla kaikissa kategorioissa mukaan lukien kilpasuksissa. Skinisuksen kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, että täysverinen kilpasuksi vaatii pitääkseen kilpahiihtäjän potkua. Aktiiviselle ja taitavallekin hiihtäjälle paras lenkkisuksi löytyy yleensä pykälää alempaa. Nomex-runkoisessa Rossignol Xium R-skin mallissa karva on muotoiltu kantapään alta kapeammaksi, mikä parantaa suksen liukua.



Viime vuosina yleistyneiden siirrettävien siteiden avulla voidaan säätää suksen pitoa ja luistoa. Ne sopivat erityisen hyvin skinisuksiin, mutta yhtä lailla voideltaviin perinteisen suksiin. Tällä saralla uutta edustaa kilpahiihtoon suunniteltu Rottefella Move Race, jossa hiihtäjällä on käytössä vain kaksi asentoa: Paras mahdollinen pito vuorohiihtoon ja maksimaalinen luisto tasatyöntö- ja alamäkiosuuksille. Helppokäyttöinen vipu siirtää painopistettä yhdellä kädenliikkeellä peräti 30 millimetriä.

Monoissa hiilikuidun käyttö lisääntyy myös varsinaisten kisakenkien alapuolella. Salomonin S/Race, Alpinan Elite Pro ja Fischerin Carbonlite ovat täysin uudistuneita kakkoskategorian kenkiä, joista suorituskykyä etsivä aktiivihiihtäjä saa täysverisen ja samalla mukavammin istuvan kilpakengän melkein puolella huippumallien hinnoista.

Salomonin koko perinteisen mallisto on uudistunut. Kengät ovat aiempaa matalampia ja ne taipuvat luonnollisemmin, mikä takaa helpomman pidon. Alpinan kohdalla koko mallisto on uusi. Näkyvin muutos on uusi vedenpitävä ja elastinen pintamateriaali.

 


Luitko jo nämä jutut?