Uutta tuulta sauvakävelyyn

02.04.2019 | Latu&Polku

Sauvakävely oli parikymmentä vuotta sitten hitti, joka mullisti suomalaisten lenkkipolkujen maisemat sauvailevista ulkoilijoista. Suurin hehku sammui vuosien varrella, mutta nyt puhalletaan uutta liekkiä lajiin sauvakävelykiertueen muodossa.

Kävelyn ja erityisesti sauvakävelyn hyvistä terveysvaikutuksista on saatu paljon uutta tutkimustietoa viime vuosina.

Asiaa on tutkittu erityisesti Itä-Suomen Yliopistossa. Dosentti Mika Venojärvi on useissa tutkimuksissaan osoittanut, että sauvakävely on erinomainen terveys- ja kuntoliikuntamuoto. Se on tehokas ja turvallinen, koko kehoa aktivoiva ulkoliikuntalaji, jolla saadaan myös parannettua kestävyyskuntoa.

Tehokkuudessa se vetää vertoja hölkälle, ja on monipuolisuudessaan jopa sitä parempi liikuntamuoto. Sauvakävely lisää energiankulutusta, parantaa kehonkoostumusta ja rasva-aineenvaihduntaa sekä alentaa verenpainetta. Se parantaa iäkkäillä ihmisillä elämänlaatua ja esimerkiksi unen laatua. Sauvakävelyä voidaan myös turvallisesti suositella useille eri potilasryhmille.

Uutta tietoa on selvinnyt myös tekniikasta:sauvomistekniikan opettamisen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota koko kehon liikkeeseen ja liikkeiden hallintaan.

”Sauvakävelyn alkuvuosina ei tarvinnut muuta kuin kehottaa kävelijöitä käyttämään 2-vaiheisen vuorohiihdon tyyliä – ilman suksia”, muistelee liikuntaneuvos Tuomo Jantunen, joka Suomen Ladun toiminnanjohtajana työskennellessään vaikutti lajin kehittämiseen ja maailmanvalloitukseen.

Nyt uusille harrastajille on tärkeää korostaa hyvää ryhtiä ja opastaa luonnollisten liikeratojen harjoittamiseen – ei pelkästään jalkojen ja käsien, vaan myös koko kehon osalta modernin sauvakävelyn periaatteiden mukaisesti. Tärkeää on tietysti säännöllinen liikkeelle lähteminen ja jaloilla sekä käsillä suoritettava liike.

Keväisen sauvakävelykietueen vetovastuu on Tahko Pihkala -seuralla, joka on Suomen Ladun jäsenyhdistys. Mukana kiertueella ovat Itä-Suomen yliopisto, International Council of Nordic Walking (ICNW), Amazing Finland sekä terveysjärjestöt Hengitysliitto, Reumaliitto, Sydänliitto ja Ikäinstituutti.

Vapaaehtoistoimintaan perustuvat kansalaisjärjestöt haluavat tällä tempauksellaan kertoa myös valtiovallalle ja kunnille, että ulkoiluolosuhteisiin ja kävelyreitteihin on tärkeää panostaa sekä terveyden että viihtyvyyden vuoksi. Onhan sauvakävely ainutlaatuinen, suomalainen, matalan kynnyksen harrastus.

Tahko Pihkala sanoi, että hiihto on ”urheilujen urheilu”, nyt sanomme, että ”sauvakävely on liikuntojen liikunta”.


Luitko jo nämä jutut?