Seitsemää sorttia

03.03.2021 | Tapani Leppänen

Juomapulloissa löytyy. On olemassa hyviä, halpoja, keskinkertaisia ja kalliita, kaiken värisiä ja joka lähtöön. Eikä niin, että monipuolisesti retkeilevä ja urheileva yhdellä tai kahdella pärjäisikään. Valitsimme seitsemän valioyksilöä, jotka eivät petä koskaan.

[01] Nalgene

Kovasta muovista valmistettu Nalgene on ikoninen retkipullo. Leveän suuaukkonsa ansiosta se on monikäyttöinen ja helppo puhdistaa. Toisten mielestä siitä on kuitenkin ikävä juoda. Heitä varten on olemassa 38 mm suuaukolla varustettu kapeakaulainen ”narrow mouth” -versio. Leveän suuaukon tuomia etuja se ei tietenkään tarjoa, mutta muut ominaisuudet, jotka ovat tehneet Nalgenesta niin suositun retkipullon, ovat ennallaan. Nalgene kestää kiehuvaa vettä ja pakkasta sekä konepesua ja ylipäätään kovaa käyttöä. Pullossa on mitta-asteikko ja kaulaan kiinnitetty korkki, joka ei katoa. Suuren halkaisijansa ansiosta se pysyy hyvin pystyssä. Nykyinen materiaali on BPA-vapaa Tritan copolyesteri. Pullo on saatavana litran ja puolen litran vetoisena.

nalgene.com

 

[02] PET-pullo

Puolen litran palautuspullo on grammanviilaajan valinta. Vaikka kertakäyttöiseksi suunnitellun panttipullon kestävyys ei ole samaa luokkaa kovien pullojen kanssa, ei tule mieleen tilannetta, jossa sellainen olisi retkeilykäytössä pettänyt. Retken jälkeen pullon voi palauttaa kauppaan ja korvata uudella. Arkisista arkisimpia käyttöesineitä ei useinkaan mielletä design-tuotteiksi, mutta muotoilu on tarkkaan hiottua. Edullisesta hinnastaan huolimatta paremmin suuhun sopivaa pulloa ei oikeastaan ole, eikä parempia kierteitä. Miinuspuolena PET-pullo ei kestä kiehuvaa vettä. Kapeasta suuaukosta virvoitusjuomapullo on myös vaikeampi täyttää.

 

[03] Camelbak Podium

Camelbakin Jet Valve on ylivoimainen sporttikorkki. Juominen on todella helppoa sekä imemällä että pulloa puristamalla. Käytön aikana korkkia ei tarvitse erikseen avata, mutta kuljetuksen ajaksi se on lukittavissa idioottivarmasti. Näin pullon voi heittää huoletta reppuun tai kassiin. Jos urheilupullon haluaa päivittää parempaan, tämä on se pullo. Perusmallin lisäksi Podium-sarjan pulloja löytyy Dirt-versiona ja tuplaseinäisenä Chill-versiona. Ensiksi mainituissa on irrotettava Mud Cap -suojakorkki, joka estää suukappaleen rapaantumisen pyörän pullotelineessä. Chill-versio pitää juoman viileänä hieman tavallista pulloa pidempään. BPA-vapaa polypropyleeni ei aiheuta veteen makuja tai hajuja. Pullon sisäpinta on antibakteerinen. 710/620 ml.

camelbak.com

 

[04] Soft Flask

Salomonin pehmopullo on suunniteltu juoksuliivin tai vyölaukun taskuun. Puolen litran pullo tai kaksi on hyvä vaihtoehto juomarakolle silloin, kun nestettä ei tarvita useita litroja. Taskupullo on täsmäratkaisu etenkin juoksuun, jossa nesteen kantaminen ja sen hölskyminen aiheuttavat päänvaivaa. Pehmopullon tutista on helppo juoda vauhdissa. Pulloon saa imaistua tyhjiön, jolloin neste ei hölsky vajaanakaan. Tyhjänä pullo menee kasaan, eikä paina käytännössä mitään. Salomonin valikoimasta lötköpulloja löytyy kolmessa koossa. Keskikokoisia 250 ml pulloja voi sijoitella tasapainoisesti eri puolille kehoa ja pienimmät 150 ml pullot soveltuvat hyvin geeleille.

salomon.com

 

[05] Grayl

Kun juomavesi pitää puhdistaa, juomapullon ja vedenpuhdistimen yhdistelmä on kätevä ratkaisu. Grayl poikkeaa muista vastaavista siinä, että filtterin läpi ei tarvitse juoda. Puhdistin toimii pressokannun tavoin: vesi laitetaan ulompaan pulloon ja painetaan suodattimen läpi sisempään. Ultralight Compact Purifier vetää 475 millilitraa ja puhdistaa sen 15 sekunnissa. Yhden suodatinpatruunan käyttöikä on noin 150 litraa. Grayl suodattaa kemikaalit, bakteerit, alkueläimet ja monista vedenpuhdistimista poiketen myös virukset. Kokonaisuus painaa 310 grammaa.

thegrayl.eu

 

[06] Hydro Flask

Hydro Flask on juomapullon ja termospullon välimuoto. Kevyempi ja sirompi kuin termari, mutta pitää juoman lämpimänä, sulana tai viileänä saman tyyppisen tuplarakenteen ansiosta. Merkittävin ero termokseen on simppelimpi korkki ja suuaukko, josta on mukavampi juoda. 0,6 litran pullo painaa 320 grammaa. Parhaimmillaan Hyrdroflask on hiihtoretkellä, mutta miksei myös kesähelteellä. Eristävyys ei ole oikean termospullon tasolla, mutta sen verran hyvä, että pakkasellakin kuumat juomat kannattaa laittaa pulloon mieluummin juomalämpöisenä kuin kiehuvana. Ruostumaton teräs on helppo pitää puhtaana, mutta konepesua ei suositella ilmeisesti pulverimaalatun pinnan vuoksi. Teräspulloilla – yksinkertaisillakin – on kasvava kannattajakuntansa, sillä materiaali on hygieeninen, eikä siitä irtoa makuja tai kemikaaleja.

hydroflask.com

 

[07] Thermos Midnigt Blue

Yönsininen Thermos on tuote, johon muita termospulloja on tapana vertailla. Hyviä vaihtoehtoja on markkinoilla muitakin, mutta silloin kun pullon eristävyyttä verrataan painoon, Thermoksen lippulaivamallille ei ole löytynyt voittajaa. Kylmän vuodenajan vaelluksilla terästermari on välttämätön ja täytenä yksi rinkan painavimmista yksittäisistä varusteista. Tyhjänä litran pullo painaa varsin kohtuulliset 530 grammaa (vaikka vetääkin mittauksessa vain 950 millilitraa). Thermoksen pikakorkki on varmatoiminen. Siitä on helppo kaataa ja sen rakenne ehkäisee osaltaan pullon käytössä syntyvää lämpövuotoa. Saatavana myös 0,75, 0,5 ja 0,35 litran kokoisina.

thermos.com


Luitko jo nämä jutut?