Retkeilyn ABC opastaa harrastuksen alkuun

09.10.2020 | Panu Könönen

Haaveiletko päiväretkestä? Tai jopa yöstä teltassa? Tutustu Retkeilyn ABC -sivustoon ja löydä vinkkejä retkeilyharrastuksesi tueksi.

Suomen Ladun, Suomen Partiolaisten ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhdessä tuottamasta Retkeilyn ABC-osiosta löytyy kattavasti tietoa retken suunnittelusta, varusteista, majoittumisesta ja muista retkitaidoista. 

Palvelu on suunnattu kaikenlaisille retkeiljöille, mutta sivustolla on huomioitu erityisesti retkeilyharrastuksen alkutaipaleella vaeltavat. Sivustoa uusittiin viime vuodenvaihteessa ja etusivulle koottiin teemoja, joita klikkaamalla löytyy helposti retkitietoa eri tarpeisiin, olipa suunnitelmissa päiväretki, yön yli -retki tai ensimmäinen vaellus.
 

Päiväretket ovat aloittelevan retkeilijän yleisin retkeilymuoto. Muutaman tunnin mittaiselle lähiretkelle varustautuminen ei poikkea paljoakaan normaalista ulkoiluvarustuksesta. Luontoon suuntautuva kokopäiväinen retki vaatii jo enemmän suunnittelua ja valmistelua. Lue lisää päiväretkeilystä...

Seuraava askel retkeilijän uralla on ensimmäinen yön yli -retki. Aloittelevan retkeilijän kannattaa opetella yöpymisretkien taitoja sulan maan aikaan. Mahdolliset virhearvioinnit ja puutteet varusteissa eivät silloin ole yhtä kohtalokkaita kuin talvella. Lue lisää vinkkejä yön yli -retkelle...

Ensimmäisen vaelluksen suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla vaellukseen käytettävissä olevaa aikaa, reitin pituutta, omaa yleiskuntoa sekä kohteen ominaisuuksia. Jo suunnitteluvaiheeseen kannattaa hankkia hyvä kartta, jota aikoo käyttää myös maastossa. Lue lisää vaellusvinkkejä...

Retkeilyn ABC-sivuilta löytyy vinkkejä myös retkeilyyn lasten kanssa, retkiruokaan, vesiretkeilyyn ja paljon muuta hyödyllistä sisältöä retkeilyharrastuksen tueksi.
 

Suomen Ladun vuonna 2019 teettämä retkeilytutkimus kertoo, että retkeily on yksi aikuisten suosituimmista liikuntamuodoista. Peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista oli retkeillyt viimeisen vuoden aikana. Retkeilytutkimuksen mukaan yleisin syy siihen, miksi viimeisen vuoden aikana ei oltu retkeilty, oli ajan puute. Lisäksi retkiseuran, retkeilytaitojen tai sopivien varusteiden puute olivat varsin usein mainittuja syitä retken toteutumatta jäämiselle.

Erityisesti koronapandemian aikana retkeilystä on tullut lähes koko kansan hupi. Koronapandemian aiheuttamana poikkeusaikana suomalaisten ulkoilun määrä lisääntyi toukokuussa lähes 149 prosentilla Googlen keräämän anonyymidatan perusteella. 

Myös kansallispuistoissa on retkeilty ahkerasti. Toukokuussa Metsähallitus tiedotti, että kasvukeskusten lähellä olevien kansallispuistojen ja suojelualueiden kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna jopa 301 prosenttia.

luontoon.fi/retkeilynabc


Luitko jo nämä jutut?