Maastohiihdon välinekatsaus 22/23

30.11.2022 | Tapani Leppänen

Uusi hiihtokausi ei tuo mukanaan suuria mullistuksia. Moni valmistaja jatkaa vanhalla mallistolla, jossa muutokset ovat korkeintaan kosmeettisia. Jotain uuttakin aina löytyy. Kilpasukset kevenevät niin kuin ne tekevät vuodesta toiseen.



Fischer Speedmax Helium

Kilpasukset sen kuin kevenevät. Fischerin neonkeltainen Speedmax Helium herätti huomiota jo Pekingin olympialaduilla. Alkavalle kaudelle se tulee erikoisliikkeisiin varsin rajoitettuna eränä muun malliston yläpuolelle. Täysin uudistunut rakenne keventää suksiparin painoa alle yhden kilogramman maagisen rajan. Ilmoitettu paino 186 cm sukselle on nyt 950 grammaa.
 


Rossignol X-Ium Premium+

Ranskalainen kilpakumppani ei anna montaa grammaa tasoitusta. Rossignolin uudistunut kilpasuksi on saanut mallinimeensä plusmerkin ja pintaansa harmaata mattaa. Maalipinta ei ole pelkkää kosmetiikkaa, sillä se korvaa suksen perinteisen cap-rakenteen käytännössä kokonaan. Rossignolin tapauksessa painoa onkin saatu pois ennen kaikkea uuden pintarakenteen ansiosta.


Salomon S-Max Skate
Salomonin S-sarjan kilpasukset ovat saaneet uutta sinistä väriä. Aktiivihiihtäjän näkökulmasta kiinnostavin uutuus on S/Max Skate, joka tulee nyt samalla kierrätyspullosta valmistetulla ytimellä kuin viime kaudelle esitelty S/Max eSkin. Luistelusuksi on saanut painealueilleen kiertojäykkyyttä parantavat hiilikuitulaminaatit.



Twin Skin Race

Fischerin täysin uudistunut Twin Skin Race on merkin myydyin, aktiivihiihtäjälle suunniteltu skinisuksi. Suksen pohjaan on upotettu aiempaa leveämmät, kisapään skinisuksista tutut mohairkarvat. Uudella runkorakenteella on haettu helpompaa pitoa luistosta tinkimättä.


Karhu NoWax Skin 200
Karhun NoWax Skin ei ole tämän kauden uutuus, mutta niin merkittävä suksi, että se ansaitsee paikkansa tämänkin vuoden katsauksessa. Alkavalla kaudella sen saatavuuskin lienee aiempaa parempi. Nano- ja skinipohjan yhdistelmä palvelee laajaa kohderyhmää aloittelijoista parempaa pitoa kaipaaviin aktiivisiin kuntohiihtäjiin. Täysin voiteluvapaa suksi on esitelty tarkemmin Latu&Polku-lehden pikatestissä.



Fischer Move ja Rossignol Move

Skinisuksien kaverina markkinoitu Rottefella Move -side löytyy nyt myös Fischerin ja Rossignolin väreissä. Pakettiratkaisuna molemmat valmistajat tarjoavat omaa Turnamic-sidettään, joka on sekin siirrettävä. Vaihtoehtona myytävää Move-sidettä pystyy liikuttamaan suksia riisumatta. Tällä tavoin suksen pitoa ja luistoa voidaan säätää kesken lenkin. Fischerin ja Rossignolin versiot sopivat suoraan suksissa oleviin IFP-kiskoihin.​​​​​​​
​​​​​​​

Swix Triac Giro

Swixin sauvamallistossa on paljon uutta, mutta merkittävin muutos koskee pituuksia. Uusi mittaustapa vastaa FIS:n sääntöjä, joissa sauvan pituus mitataan piikistä hihnan kiinnityspisteeseen. Perinteisesti pituus on mitattu kahvan yläosaan asti, jolloin kädensijan muoto ja hihnan yli menevä osa ovat aiheuttaneet epätarkkuutta jopa saman valmistajan tuotteissa. Standardia alalla ei ole vieläkään, mutta Swixin tapauksessa uusi mittaustapa tarkoittaa, että oikea pituus on nyt noin 5 cm lyhyempi kuin ennen. Uudesta mallistosta poimittu Triac Giro CRX on pykälää edullisempi, pyöreällä putkella varustettu versio Swixin tuulitunnelissa hiotuista Aero-kilpasauvoista.


Luitko jo nämä jutut?