Lumoava Salvonen

14.11.2019 | Jonna Saari

Salvonen-järven kiertävä, 8,6 kilometriä pitkä luontopolku tarjoilee komeiden metsien lisäksi useita taukopaikkoja, näköaloja järvelle sekä maisemat näkötornista.

Pieksämäeltä löytyy todella kiinnostava reittikokonaisuus, yhteensä jopa 75 kilometriä pitkä Vedenjakajareitistö, jonka maisemat koostuvat kauniista suo- ja harjuluonnosta, kangasmetsistä sekä järvistä ja lammista. Reitistön varrella on lukuisia taukopaikkoja. Yksi Vedenjakajareitistön helmistä on Iso-Parran luontopolku, joka tarjoaa hienot puitteet kunnon päiväretkelle.

Perille
Iso-Parran luontopolun portti löytyy Pieksämäen toimintakeskuksen pihapiiristä. Pieksämäen keskustasta ajetaan Keskuskatua (myöhemmin Kaakinmäenkatu) itään, kunnes käännytään pohjoiseen Partaharjuntielle. Toimintakeskuksen osoite on Partaharjuntie 361. Vedenjakajareitistön reittikarttaan kyseinen parkkialue on merkitty tunnuksella P1.

Kartta
vedenjakajareitisto.fi/reittikartta

Reittimerkinnät
Koko Vedenjakajareitistö on merkitty sinisillä, heijastavilla metalliputkilla, joissa on reitistön tunnus. Iso-Parran luontopolun alkupisteellä on muhkea kiviportti toivottamassa kulkijat tervetulleiksi.

Palvelut
Reitin varrella on reittiopasteita, laitureita ja tulipaikkoja. Pieksämäen Ladun kota on vapaassa käytössä, sauna ja maja ovat vuokrattavissa. Salvosenmäellä on näkötorni, tulipaikka, varauskota sekä voimailuvälineitä. 1,9 kilometrin osuus reitistä on esteetöntä.

Nähtävyydet
Kaunis Salvonen-järvi on reitillä lähes jatkuvasti läsnä, ja vesipedoille pulahtaminen veteen on sulaan aikaan helppoa. Erityisen hieno näköala Salvoselle avautuu Salvosenmäeltä, jossa on myös sievä, puinen näkötorni. Tervalammen kohdalla reitti nousee kauniille harjulle, jonka molemmin puolin läikehtii vesi.

Suuntaa katse kohti kuusia
Tarina kertoo, että Partaharju on saanut nimensä alueen parrakkaista kuusista – ja niitä siellä tosiaan näkee! Jos yllät, voi tunnustella miltä naava tuntuu sormissa. Ethän kuitenkaan irrota sitä puista.


Luitko jo nämä jutut?