Yksityistielaki muuttuu

14.12.2017 | Anne Rautiainen

Yksityistiet ovat monille tärkeitä ulkoilureittejä. Uusi lakiesitys selkeyttää jokamiehenoikeuksilla kulkevan asemaa.

Yksityisteiden käyttö herättää aina keskustelua. Saako tiellä kävelyttää koiraa päivittäin tai kieltää ratsastamisen kokonaan? Tai miten estää, ettei kääntöpaikalle ilmestyisi hämäränä yönä sohvakalustoa?  

Monet Suomen Ladun jäsenyhdistysten majat sijaitsevat yksityisteiden varsilla. Yksityisteillä on suuri merkitys myös ulkoilureittiverkostona ja niitä pitkin kuljetaan luontokohteille.

Yksityistielakia on työstetty liikenne- ja viestintäministeriössä pari vuotta. Nyt alkaa olla valmista. Lakiesityksen mukaan yksityisteiden käyttö jokamiehenoikeudella kävellen, pyöräillen ja ratsastamalla on sallittua aivan kuten nytkin.

Suomen Latu on tehnyt töitä ja osallistunut lain valmisteluun ulkoilun näkökulmasta. On tärkeää, että jokamiehenoikeudella liikkumisen mahdollisuus tulee selvästi todettua sekä lakipykälissä että niiden perusteluissa. Silloin vältytään monelta turhalta kinalta ja kyräilyltä.

Uuden yksityistielain pääperiaatteena on, että ulkopuolisten olisi lähtökohtaisesti saatava lupa yksityistien käytölle ja käytöstä voidaan periä maksu. Satunnainen autolla ajaminen vaikkapa marjaan on sallittua ellei ajamista rajoittavia merkkejä ole. Jos Säännöllinen liikenne tai toiminta nostaa tien kunnossapitokustannuksia, siihen tarvitaan lupa ja mahdollinen käyttömaksu.

Kävely ja pyöräily eivät käytännössä nosta kustannuksia, joten jalkapatikassa tai pyörän selässä saa yksityisteillä liikkua niin paljon kuin huvittaa.

Moottoriajoneuvoilla kulkeminen muilta kuin tieosakkailta voidaan kieltää perustellusti esimerkiksi silloin, kun kunta tai valtio ei avusta tietä. 

Uusi laki on eduskunnan käsittelyssä ja sen on määrä  astua voimaan vuoden 2018 alussa. Lisätietoja hallituksen esityksestä löydät Suomen Ladun verkkosivuilta.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Luitko jo nämä jutut