Puhelin tankoon ja baanalle

08.10.2021 | Tapani Leppänen

Quad Lock on polkupyörän puhelinteline ja siinä käytössä vailla vertaa.

Karttapohjaisesta navigoinnista on tullut osa pyöräilyä. Harrastepyöräilyssä seurataan GPX-jälkiä ja hyötypyöräilyssä navigoidaan kaupungilla.

Tässä käytössä puhelimella on muutamia etuja. Ensinnäkin se on aina mukana. Pyöräilytietokoneeseen tai urheilukelloon verrattuna näyttö on isompi ja tarkempi. Käyttöliittymä on usein parempi ja saatavilla ovat kaikki mahdolliset sovellukset Google Mapsista Stravaan.

Kun nykypuhelimet kestävät vielä kosteuttakin, jäljelle jää oikeastaan vain yksi ongelma. Laite pitäisi saada jollain tavalla tankoon.

 

Pidikkeitä ja tankolaukkuja on toki olemassa. Universaalin telineen rakentaminen on kuitenkin monimutkaista, kun kahta samankokoista laitetta ei ole olemassa.

Quad Lock lähestyy asiaa eri kulmasta, sillä kiinnitysmekanismi on rakennettu puhelimen suojakuoreen. Ensin valitaan omaan puhelimeen sopiva kuori, sitten omaan käyttöön sopiva pidike.

Kuori itsessään on pelkistetty ja laadukkaan oloinen – varsin tyypillinen silikonipintainen puskurikotelo – siis juuri sellainen, joka puhelimeen kannattaa hankkia joka tapauksessa. Näin ajateltuna kiinnitysmahdollisuus tulee kylkiäisenä.

Vaikka uuden puhelimen hankinta tarkoittaa aikanaan uusien suojakuorien hankintaa, ne sopivat silti olemassa olevaan telineeseen. Telineitä taas voi tarvittaessa hankkia useampia, eri pyöriin tai vaikka autoon.

 

Ensin valitaan omaan puhelimeen sopiva kuori, sitten omaan käyttöön sopiva pidike.

 

Quad Lock -kuoria on saatavana yleisimpiin puhelinmalleihin. Jos omaa laitetta ei löydy listalta, saatavana on kiinnike, jonka voi liimata minkä tahansa laitteen tai suojakuoren taustalle.

Mekanismi on hieman kahden euron kolikkoa suurempi rengas, joka kiertyy pidikkeessä olevaan vastakappaleeseen. Puhelin asetetaan telineeseen 45 asteen kulmassa ja käännetään kiinni joko pystyyn tai vaakaan.

Pidikkeitä on saatavana kolmea mallia: kuminauhoilla kiinnitettävä stemmipidike ja kaksi varrellista tankokiinnikettä. Ensin mainittu sopii halkaisijaltaan 25–40 mm putkeen. Tankopidikkeeseen löytyy sovitteet yleisimpiin 35 mm, 31.8 mm, 25.4 mm ja 22 mm ohjaustankoihin.

Puhelimen päälle voi hankkia läpinäkyvän ”ponchon”, joka suojaa näyttöä kuralta ja kolhuilta. Suojus nostaa pakettihintaa kympillä. Sen läpi voi käyttää auttavasti kosketusnäyttöä ja puhelimen painikkeita.

 

Tukevuus ei jäänyt arvailujen varaan. Puhelin oli tangossa bikepacking-retkellä ja maastopyörälenkillä. Arkikäytössä parasta on se, että laitteen kiinnitys ja irrotus käy käden käänteessä. Puhelimen suojakuoressa kiinnitysmahdollisuus on olemassa aina kun sitä tarvitaan.

Arkipyöräilyssä puhelin on ylivoimainen navigaattori – ja paljon muutakin. Pidemmällä retkellä pitää huomioida virrankulutus. Offline-tilassa puhelimen karttasovelluksella ajettiin silti pitkiä päiviä. Akun kestävyyttä voi parantaa sulkemalla pois muun viestiliikenteen ja käyttämällä näyttöä vain silloin kun se on tarpeellista.

Lisää virtaa saa virtapankista. Kun puhelin hoitaa pyöräilytietokoneen virkaa, mukana on yksi ladattava laite vähemmän.


Luitko jo nämä jutut?