Polkujuoksijan valinta

30.10.2020 | Tapani Leppänen

Syksyn uutuuslampuissa virtajohto on integroitu pantaan.

Petzl Iko ja Silva Trail Runner Free kilpailevat lähes identtisillä ominaisuuksilla. Ollaan polkujuoksijoiden ihannealueella: Tehoa on enemmän kuin retkilampuissa, mutta umpimetsään tarkoitettuihin tehovalaisimiin verrattuna liikutaan silti höyhensarjassa.

Kummassakin lampuissa on erittäin pieni ja kevyt valaisinpää. Takaraivolle sijoitettu akku tasapainottaa kokonaisuutta kuten tämän tyyppisissä valaisimissa on tapana. Uutta ajattelua löytyy akkukotelon ja valaisinpään välistä: Lampun johto on integroitu pantaan.

 

Muotoilu. Petzlin tapauksessa panta on pikemminkin sanka. Valaisin poikkeaa rakenteeltaan kaikesta aiemmin nähdystä. Se istuu päähinemäisesti ja erityisen hyvin myös päähineiden kanssa. Narulukolla tapahtuva kiristys onnistuu tarvittaessa vauhdissa.

Sangan muotoilu mahdollistaa valaisimen käytön myös  kaulassa. Kuljetusta varten valaisin on taiteltava läpikuultavaan säilytyspussiin, joka  tuplaa käyttötarkoituksensa varjostimena. Sen avulla saa rakennettua erinomaisen telttalyhdyn.

Silva on muotoilultaan perinteisempi. Joustava otsapanta on leveä ja sen sisäpinnalla on luistamaton silikoninauha. Virta kulkee melkein mystisesti jossain kuminauhan sisällä.

 

Valoteho. Molemmissa lampuissa on kolme tehoasetusta. Petzlin 500 luumenin maksimiteho on hieman suurempi kuin Silvan 400 luumenia. Eron huomaa, mutta molemmilla lampuilla juoksee pimeässä metsässä hienosti.

Merkittävimmät erot liittyvät alempiin valaistustiloihin. Silvan keskimmäisellä, 200 luumenin teholla, polulla pystyy vielä etenemään. Petzlissä maksimitilan ja kakkostehon välinen ero on rakennettu suuremmaksi. Sadan luumenin kakkosteho soveltuu hyvin leiriaskareisiin, muttei enää riitä vauhdikkaampaan liikuntaan maastossa.

Polkujuoksussa molemmat lamput ovat parhaimmillaan maksimiteholla, jota riittää täydellä varauksella pariksi tunniksi. Jos lenkit ovat tätä pidempiä, Silva on todennäköisesti parempi valinta, sillä käyttökelpoista kakkostehoa riittää viideksi tunniksi. Rauhallisemmassa retkeilyssä pidemmän korren vetää Petzl, jossa sadan luumenin valoa riittää useamman illan tarpeisiin.

Silvan alin teho on aika lähellä Petzlin keskimmäistä. Petzlin kolmosteho on puolestaan himmeä virransäästötila, joka sopii ainoastaan lähityöskentelyyn.

Kumpikin lamppu näyttää eteenpäin vain valkoista valoa. Silvassa on lisäksi vilkku ja paristokotelossa oleva pieni punainen huomiovalo. Sen sytyttäminen vaatii kotelon avaamista.

Akku. Molemmat lamput toimivat sekä ladattavalla akulla että kolmella AAA-paristolla. Lenkkikäytössä akkuvalaisin on kätevä. Paristot toimivat varavirtana, esimerkiksi retkikäytössä, kun latausmahdollisuutta ei ole.

Petzlin Core on sama akku, joka löytyy esimerkiksi Tikka-sarjan hybridivalaisimista. Silvan vastaava on niin vastaava, että testilamppujen akut toimivat ristiin.

Lataaminen tapahtuu akussa olevasta Micro USB -portista, joten sopivalla kaapelilla homma onnistuu vaikka auton virtalähteestä.

 

Käytettävyys. Molemmissa lampuissa on yksi helppokäyttöinen kytkin. Petzl syttyy aina matalimmalle teholle, josta sitä napsutellaan ylöspäin. Huipputeholta se sammuu ja syttyy taas uudestaan alimmalle teholle. Silva syttyy täydelle teholle, josta valaisintiloja kelataan vastaavasti alaspäin ja ympäri. Pitkä painallus sammuttaa valon.

Valaisinpään kulmaa voi säätää molemmissa lampuissa portaattomasti. Integroidun virtajohdon ansiosta käyttömukavuus ei eroa kompaktivalaisimesta. Silvan mukana tulee kuitenkin erillinen johto, jonka avulla akun voi kovalla pakkasella siirtää vaatteiden sisään. Tekstiilipintainen kaapeli muistuttaa enemmän kengännauhaa kuin johtoa.

Molemmissa lampuissa on omat hyvät puolensa. Täydellä teholla ne valaisevat tasapäisesti, mutta Silvan kirkkaammasta keskiasetuksesta voi olla hyötyä, mikäli polulla viihtyy pidempään.

Jos perinteinen panta ahdistaa, kannattaa kokeilla Petzl Ikoa. Se on hieman kevyempi, eikä sitä tarvitse kiristää yhtä tiukalle. Poikkeuksellinen rakenne tuo mukanaan myös muutamia retkikäytössä käteviä ominaisuuksia.


Luitko jo nämä jutut?